Zakup Octawii III jakieś alternatywy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • juar
    Classic
    • 2014
    • 3

jak dla mnie najsensowniejszą alternatywą jest teraz Mazda 3 , bo po liftingu prezentuje się naprawdę nieźle. Jak na kompakt to ma sporo miejsca z przodu, ale z ważniejszych rzeczy – silniki mają odpowiednią moc i nie muszą się wysilać na turbodoładowaniu. Z tego co widzę po testach, to spalanie przy tym jest na co najmniej zadowalającym poziomie (nie będę tu rzucał liczbami, zainteresowani na pewno znajdą te dane), więc w sumie wszystko, co w segmencie C najważniejsze, tutaj jest. Ja bym brał, ale muszę jeszcze poczekać ze dwa lata
    Wynajem autokarów Łódź

Komentarz

• MadDriver
      Rider
      • 2013
      • 285

A autko ma byc kupione na firme?
      Mój Brzydal :-)

Komentarz

• Tomcio
        Ambiente
        • 2008
        • 162
        • Opel

Zamieszczone przez juar
        jak dla mnie najsensowniejszą alternatywą jest teraz Mazda 3 , bo po liftingu prezentuje się naprawdę nieźle. Jak na kompakt to ma sporo miejsca z przodu, ale z ważniejszych rzeczy – silniki mają odpowiednią moc i nie muszą się wysilać na turbodoładowaniu. Z tego co widzę po testach, to spalanie przy tym jest na co najmniej zadowalającym poziomie (nie będę tu rzucał liczbami, zainteresowani na pewno znajdą te dane), więc w sumie wszystko, co w segmencie C najważniejsze, tutaj jest. Ja bym brał, ale muszę jeszcze poczekać ze dwa lata
        Mazda 3 wyglada super, jakosciowo tez napewno OK.
        Musisz sie tylko przygotowac na to , ze nie dostaniesz na to auto zadnego rabatu- przykladowo trojka z dwulitrowym silnikiem 120 konnym w sredniej wersji wyposazenia 74000 i ani grosza rabatu od cennika- nawet za wyprzedaz 2013.
        Nawet opon zimowych nie dostaniesz.
        Za 74 tysie naprawde jest kilka innych fajniejszych aut do wyjecia i to nawet smiem twierdzic, ze lase wyzej niz kompakt.
        Chyba, ze trojka wybitnie Ci sie podoba i wydasz tyle bez wzgledu na wszystko to OK

Komentarz

• lukrys
          Rider
          • 2013
          • 435

Panowie to tylko moje zdanie: do 60tys to tylko skoda Octavia 3
          do 75 tyś Passat 1,4 tsi. A do 85tyś Citroen C5:P

Komentarz

• greg505
            L&K
            • 2013
            • 1239

Zamieszczone przez lukrys
            Jak komus wystarcza wersja "golas", dodatkowo z najslabszym silnikiem, to masz racje
            Black magic

Komentarz

• perfex
              L&K
              • 2005
              • 1117

Zamieszczone przez lukrys
              Mogę sie z tym zgodzić. W kategorii do 75 tys dodałbym jeszcze Mondeo.
              Na otomoto są oferty na nowe , 2013r. Mondeo 1.6t 160km z metalikiem, cd+bluetooth, alarmem, dywanikami, podgrzewaną przednią szybą, alufelgi 16, skórzana kierownica, ledy dzienne itd itp za 74.900zl
              Pozdrawiam
              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• paweł2
                L&K
                • 2010
                • 1405

Zamieszczone przez juar
                jak dla mnie najsensowniejszą alternatywą jest teraz Mazda 3 , bo po liftingu prezentuje się naprawdę nieźle.
                Po jakim liftingu?To calkiem nowy model i jesli tylko wyeliminowali w nim glowny grzech poprzednika czyli rdze to bedzie
                A te silniki sa naprawde super chrzanic ten caly downzing
                znajomy ma Mazde 6 2.0 165 zrobil narazie 7kkm sr spalanie 7.2 przy spokojnej jezdzie w granicach 80 km/h spalanie wynosi 4.2!
                A normalna trasa z predkosciami 120-130 6.3-6.5 jak dla mnie to jest alternatywa i to wielka dla Superba ze o O3 nie wspomne :wink:
                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• SS
                  RS
                  • 2010
                  • 16209
                  • Superb III (3V3)

paweł2, jeśli nie ma "giftów" to faktycznie będzie dobrze. O2 TSI też zapowiadał się super do czasu problemów z rozrządem
                  Pisał Sebastian

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Ciekawie w Mazdzie ten automat dziala. Najpierw zaswieca sie ikonka wyzszego biegu, a za pol sekundy obrotomierz zjezdza w dol i zaczyna ciagnac na tym biegu.

Przy okazji pytalem o koszt serwisu 2.0 benzyny i Co ciekawe rozbieznosci w cenach 1 przegladu sa bardzo duze.
                    Np.
                    1) Opole: 1100-1200 zl
                    2) wroclaw jaremko: 950 zl
                    3) tarnowskie gory: 750 zl

Wszystkie ceny dosycza podstawowego przegladu po 1 roku z wymiana oleju i oczywiscie przegladu blach.

Z innego forum... ceny w tym najtanszym na poziomie cen przegladu Octavii czy Superba po 30kkm

Szkoda, ze Mazdy 6 nie ma w wersji AWD.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• lukrys
                      Rider
                      • 2013
                      • 435

greg505 ja mam Octavie 3 1,2 tsi wersja Ambition także nie golas:]

Komentarz

• Panoramix
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 125

Zamieszczone przez Maicroft
                        http://www.youtube.com/watch?v=SZMjbmlYSRM

Ciekawie w Mazdzie ten automat dziala. Najpierw zaswieca sie ikonka wyzszego biegu, a za pol sekundy obrotomierz zjezdza w dol i zaczyna ciagnac na tym biegu.

Przy okazji pytalem o koszt serwisu 2.0 benzyny i Co ciekawe rozbieznosci w cenach 1 przegladu sa bardzo duze.
                        Np.
                        1) Opole: 1100-1200 zl
                        2) wroclaw jaremko: 950 zl
                        3) tarnowskie gory: 750 zl

Wszystkie ceny dosycza podstawowego przegladu po 1 roku z wymiana oleju i oczywiscie przegladu blach.

Z innego forum... ceny w tym najtanszym na poziomie cen przegladu Octavii czy Superba po 30kkm

Szkoda, ze Mazdy 6 nie ma w wersji AWD.
                        Mnie się bardzo podoba nowa Mazda 3.

Niestety od Japońskich aut odstraszają mnie koszty serwisowania.

Miałem 6 lat Toyotę Yaris 2 - pierdoły, które w Skodzie kosztują grosze w Toyocie kosztowały x krotność. Do dzisiaj wspominam moment, w którym przestałem korzystać z ASO - za wymianę przednich tarcz i klocków chcieli mi policzyć coś w okolicach 1500zł ... zrobiłem w jakimś nieautoryzowanym zakładzie na częściach Lukasa (średnia+ półka) za 650 zł.
                        "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• piotrek_gdy
                          RS
                          • 2008
                          • 7723
                          • Volkswagen
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Panoramix
                          za wymianę przednich tarcz i klocków chcieli mi policzyć coś w okolicach 1500zł
                          Panoramix, a myślisz, że taka wymiana w ASO skody to będzie za półdarmo?
                          zapewniam cię, że koszt jest porównywalny :roll:

Mazda jest naprawdę dobrym rozwiązaniem
                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ketivv
                            L&K
                            • 2011
                            • 1155

ja tam po paru wizytach w ASO i innych serwisach nie mogę stwierdzić żeby Skoda była tańsza jak inni byle usługa serwisowa kosztuje podobnie nowe części także

więc w czym te rzekome oszczędności ?

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

A mnie ciagle ciekawi fakt, czy kosmiczna skrzynia Mazdy, to nie jest dalej CVT jak w Subaru ?? Audi juz pokazalo, ze softem mozna nauczyc skrzynie jezdzic jak zwykly tiptronik nie bedac nim.

Co do kosztow serwisu, to MisiekWAW w swoim temacie doskonale opisuje, ile i co kosztuje w serwisie i poza serwisem Mazdy :idea:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Prekompilator
                                Rider
                                • 2013
                                • 420

Zamieszczone przez paweł2
                                znajomy ma Mazde 6 2.0 165 zrobil narazie 7kkm sr spalanie 7.2 przy spokojnej jezdzie w granicach 80 km/h spalanie wynosi 4.2!
                                A normalna trasa z predkosciami 120-130 6.3-6.5 jak dla mnie to jest alternatywa i to wielka dla Superba ze o O3 nie wspomne :wink:
                                :shock: Nie mam co marzyć o takich wynikach. Przy totalnym turlaniu się osiągnąłem 6.3.
                                Przy 120-130 mam 7.5, średnie - jak widać w podpisie.

Myślałem o maździe, ale cena była wywalona w kosmos. Poza tym ciekawe, jak wygląda kwestia elastyczności silnika.

Komentarz

• himi
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1115
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez Basik_
                                  marlej108 ja tam wole trzymać się zasady, że nie kupuje się aut na F (francuskie, Ford :P ) i choćby świecił się złotem i nie wiem jak fajnie wyglądał to nie kupię tego. Wyglądem się nie jeździ. Może jestem stereotypowy, ale dobrze mi z tym i nie mam zamiaru tego zmieniać. Chyba, że peugeot zrobi 508RS :szeroki_usmiech to może kiedyś kupie.
                                  Mój teść jeździ 2 rok 508 z salonu sedanem 1,8 156 kucy. Jeździ dużo i ma ciężką nogę. To jego ,,enty'' francuz - zawsze w benie, wcześniej miał m.in megane, 407. Żaden z tych samochodów nie miał poważnych awarii, 508 sprawuje się doskonale choć rocznie robi nim pewnie ze 30 - 40.000 km. Niedawno jechałem jego starszą 407 (ma jakieś 7 lat). Cały czas komfortowe auto. 508 bez dwóch zdań świetny samochód.
                                  A pod domem obok nas sąsiad parkuje też wypasioną 607 w jasnych skórach i drewnie. Oj, piękny samochód.
                                  Sam mam słabość do vw, teraz mam octę. Ale jak widać obiegowe opinie o złych autach na F są tyle warte co .... Np taki C4 picasso, świetne auto rodzinne z dobrym, bezawaryjnym i nie wysilonym silnikiem.

Komentarz

• mirek_p11
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 6630
                                    • Volkswagen
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez himi
                                    Ale jak widać obiegowe opinie o złych autach na F są tyle warte co ....
                                    Żonka już 6 lat jeździ bezawaryjnie C3 a samochód naprawdę jest naszpikowany elektroniką. Przez ten okres oprócz wymiany oleju i filtrów co 15 tys. km nadprogramowo wymieniła tarcze z klockami i sprężyny. Aktualnie poważnie myślę o C4 Picasso, bo rabat 22000 zł to już jest coś

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                    Fotki

Komentarz

• gebek
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1214

[quote]A te silniki sa naprawde super chrzanic ten caly downzing
                                      A normalna trasa z predkosciami 120-130 6.3-6.5 jak dla mnie to jest alternatywa i to wielka dla Superba ze o O3 nie wspomne
                                      ___________[/quote
                                      Te silniki sa wolnossace i zasilane wtryskiem bezposrednim. Z takimi konfiguracjami polegly takie firmy jak Mitsubishi,Toyota i Audi.
                                      Ciekawe jak bedzie fukcjonowac to w Mazdzie :?:
                                      Ale poza tym...3 i 6 sa wizualnie
                                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• paweł2
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1405

Zamieszczone przez Prekompilator
                                        Myślałem o maździe, ale cena była wywalona w kosmos. Poza tym ciekawe, jak wygląda kwestia elastyczności silnika.
                                        Pomiary wlasne
                                        80-120 4,5,6 bieg odp 7.3-9.5-14.0 niepowala ale tragedii niema.

Komentarz

• greg505
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1239

Zamieszczone przez Prekompilator
                                          Zamieszczone przez paweł2
                                          :shock: Nie mam co marzyć o takich wynikach. Przy totalnym turlaniu się osiągnąłem 6.3.
                                          Przy 120-130 mam 7.5, średnie - jak widać w podpisie.

Jezdzilem taka 6tka w kombi z 2.0 pod maska, w porownaniu do 1.8tsi mialem wrazenie ze to wogole nie jedzie
                                          Spalanie srednie tylko z miasta miala 11l
                                          Wielki plus to wyglad zewnetrzy + wnetrze 8)
                                          Black magic

Komentarz

• gebek
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1214

Zamieszczone przez greg505
                                            Jezdzilem taka 6tka w kombi z 2.0 pod maska, w porownaniu do 1.8tsi mialem wrazenie ze to wogole nie jedzie
                                            Spalanie srednie tylko z miasta miala 11l
                                            Moze i ''nie jedzie''...ale do celu ''dojedzie''...na 100%
                                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8030
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Oj złośliwość czuje :diabelski_usmiech
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• witachu
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1319

Zamieszczone przez AdamB
                                                Cytat:

Oj złośliwość czuje :diabelski_usmiech
                                                i tak i nie ale pewno chodziło o Japońską solidność według mnie własnie japonczyki sa chyba nielicznymi fajnymi autami z prostymi silnikami benzynowymi co może byc zaletą dla niektórych poza tym nowa 6-ka wyglada pięknie i na zewnątrz i w środku, tylko mało schowków, w drzwiach tylko taka tuba na butelke i koniec :?
                                                OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                                (znajdź również na fb)

Komentarz

• pawel934
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 344

Zamieszczone przez himi
                                                  Zamieszczone przez Basik_
                                                  marlej108 ja tam wole trzymać się zasady, że nie kupuje się aut na F (francuskie, Ford :P ) i choćby świecił się złotem i nie wiem jak fajnie wyglądał to nie kupię tego. Wyglądem się nie jeździ. Może jestem stereotypowy, ale dobrze mi z tym i nie mam zamiaru tego zmieniać. Chyba, że peugeot zrobi 508RS :szeroki_usmiech to może kiedyś kupie.
                                                  Mój teść jeździ 2 rok 508 z salonu sedanem 1,8 156 kucy. Jeździ dużo i ma ciężką nogę. To jego ,,enty'' francuz - zawsze w benie, wcześniej miał m.in megane, 407. Żaden z tych samochodów nie miał poważnych awarii, 508 sprawuje się doskonale choć rocznie robi nim pewnie ze 30 - 40.000 km. Niedawno jechałem jego starszą 407 (ma jakieś 7 lat). Cały czas komfortowe auto. 508 bez dwóch zdań świetny samochód.
                                                  A pod domem obok nas sąsiad parkuje też wypasioną 607 w jasnych skórach i drewnie. Oj, piękny samochód.
                                                  Sam mam słabość do vw, teraz mam octę. Ale jak widać obiegowe opinie o złych autach na F są tyle warte co .... Np taki C4 picasso, świetne auto rodzinne z dobrym, bezawaryjnym i nie wysilonym silnikiem.
                                                  Francuzów nie ma co się bać, ale nie wszystkich W rodzinie były 4 sztuki 406, dwa przed liftem i dwa po (te przed liftem od nowości). Nic poważnego się z nimi nie działo, bardzo trwałe auto. Ale moja mama miała dawno temu (w 2001 roku) 607 i ciągle się psuł, było to nowe auto a dwa razy jechał do serwisu na lawecie, dodatkowo kilka razy (z 5) wpadał w tryb awaryjny i auto ledwo jechało. Po roku mama wróciła do 406
                                                  BMW 130i - klik
                                                  kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
                                                  BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• paweł2
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1405

Zamieszczone przez himi
                                                    Mój teść jeździ 2 rok 508 z salonu sedanem 1,8 156 kucy.
                                                    To raczej 1.6.

Komentarz

Pracuję...